martes, 11 de diciembre de 2007

MÉS LLEST QUE UN MICO (AH, SI?)

Un equip d’investigació de la Universitat de Kyoto (Japó) ha realitzat un estudi sobre la capacitat intel·lectual dels primats amb un resultats finals sorprenents publicats a la revista Current Biology (en anglès)
L’equip d’investigadors va dur a terme un seguit de proves a tres parelles de mares i cries de cinc anys d’aquests animals, les mateixes proves que també els van fer a diversos estudiants universitaris, consistents en la realització d’uns exercicis de memòria numèrica.
Prèviament a la realització de l’experiment, els ximpancès van aprendre a comptar de l’u al nou. Després, se’ls va mostrar tots els números en una pantalla tàctil durant unes mil·lèsimes de segon i es quedaven reemplaçats per caselles en blanc. Els participants havien d’assenyalar amb el dit, quin número hi apareixia, on i en quin ordre. I va resultar que els ximpancès encertaven amb molta més facilitat que els universitaris.
Segons va explicar l’autor de l’estudi, Tetsuro Matsuzawa, ‘aquí demostrem, per primer cop, que els ximpancès tenen una extraordinària capacitat per a treballar amb la memòria numèrica, millor que la dels humans adults que es van sotmetre a les mateixes proves, seguint el mateix procediment’. En aquest sentit, Matsuzawa va relacionar la capacitat ognitiva d’aquests primats amb el que s’anomena imagineria eidètica, és a dir, la capacitat de recordar coses sentides i vistes en una escena complexa amb un nivell de detall gairebé perfecte. L’investigador va explicar que és una facultat similar a la coneguda memòria fotogràfica (voleu saber si en teniu?) que tenen alguns nens i que tendeix a empitjorar amb l’edat.
Per tant, els resultats d’aquest estudi són sorprenents, sobretot per aquells que consideren que els ximpancès són inferiors als humans en totes les capacitats cognitives. És més: els investigadors asseguren que aquest estudi revela només una part de la intel·ligència d’aquests joves primats.
Així doncs, sospitàveu aquesta realitat? Segurament sí, però... Segur que sou ben conscients de fins on?

4 comentarios:

Anónimo dijo...

eii! el millor de aquesta entrada es el link per jugar a la memoria fotografica jeje, m'he viciat eh!!

doncs saps que passa? que els humans tendim a menysprear les altres especies, i es que cada especie te la seva inteligencia, no perque els humans tinguem el nostre llenguatge som els unics que ens poguem comunicar entre nosaltres, totes els especies tenen les seves vies de comunicacio, i de fet, es la meva opinio personal, els micos son una de les especies més inteligents que hi ha, al video visto me remito.

un petonet guapa!

Anónimo dijo...

eii!soc la silvia,xo e posat anonimo xk no sbia km s feia aixo xD he vist k el pepako stva miran axo i mu e llgit i buenu,mlt sorprenent no es,ja k hi ha humans ben tontos(nosaltres no ehhhh xD),encara k jo aixo d la memoria no se k es...i menys la memoria fotografica,se mobliden les coses mlt rapidament....xo bueno nem fent,d momnt m cnsidero una mica mes llesta k un monu.

sok la teva cuñaaa x si encra n mvies reconegut,intentva posar un kmntri tan ben scrit km el del josep xo no en se...aixi k...BON NADAAL!!

Javi dijo...

Hola!!
Imagino que en el estudio no se dirá que ximpancés cogieron, es decir, imagino que no los cogerían al azar, sino que antes les habrían echo unas pruebas y escogerían a los que mostraron más aptitudes o capacidades.

Un blog muy interesante, la verdad es que es la primera vez que entro y me ha gustado mucho.
abrazos
-javi-

M. J. Verdú dijo...

Caramb! resulta sorprenent l'elevada capacitat dels primats. El que està clar és que són els nostres avantpassats i per això els hem de respectar i intentar-los de conèixer una mica millor. Excel.lent post, Maria